ПАСХАЛНИ ЧАСОВЕ

Това правило се изпълнява през цялата Светла седмица вместо утринните и вечерните молитви.
Мирянинът казва:

По молитвите на светите наши отци, Господи Иисусе Христе, Боже наш, помилуй нас, амин.

Тропар, глас 5:

Христос възкръсна от мъртвите, като със смърт смъртта потъпка и на тия, които са в гробовете, дарува живот. (три пъти)

Стихира, глас 6:

Като видяхме Христовото Възкресение, нека се поклоним на светия Господ Иисус, Който едничък е безгрешен. На Твоя Кръст се покланяме, Христе, и Твоето Свято Възкресение възпяваме и славим — Ти си нашият Бог, освен Тебе другиго не знаем и с Твоето име се именуваме. Дойдете, всички верни, да се поклоним на святото Христово Възкресение, защото, ето — чрез Кръста дойде радост за целия свят. Всякога благославяйки Господа, нека възпяваме Неговото Възкресение, защото Той, като претърпя разпятие, със смърт смъртта разруши. (три пъти)

Ипакои, глас 4:

Като изпревариха утрото и намериха камъка отвален от гроба, Мария и жените с нея чуха от Ангела: “Защо търсите между мъртвите като човек Оногова, Който пребъдва във вечна светлина? Вижте гробните повивки! Тичайте и възвестете на света, че Господ възкръсна, като умъртви смъртта, понеже е Син на Бога, Който спасява човешкия род. (веднъж)

Кондак, глас 8:

Макар и в гроб да слезе, Безсмъртни, но разруши силата на ада, и възкръсна като Победител, Христе Боже, като извика на жените мироносици: “Радвайте се!”, и мир на Твоите Апостоли дарува, а на падналите даде възкресение. (веднъж)

И следните тропари по веднъж:

С плътта Си — в гроба, с душата Си — в ада, като Бог, Христе, в рая — с разбойника и на престола си бил с Отца и Духа, Ти, Неизречими, Който всичко изпълваш.

Слава на Отца и Сина и Светия Дух: Твоят гроб, Христе, извор на нашето възкресение, се показа изпълнен с живот и по-красив от рая, и наистина по-светъл от всеки царски чертог.

И сега, и винаги, и во веки веков. Амин: Радвай се, осветено божествено селение на Всевишния, защото чрез Теб, Богородице, бе дадена радост на ония, които викат: благословена си Ти между жените, всенепорочна Владичице.

Господи помилуй [40]. Слава... и сега... По-чтима от Херувимите и несравнено по-славна от Серафимите, нетленно родила Бог-Слово, същинска Богородица Те величаем.

Господи, благослови! По молитвите на светите наши отци, Господи, Иисусе Христе, Боже наш, помилуй нас. Амин.

Христос възкръсна... Слава..., и сега... Господи помилуй [3] Господи, благослови!

И отпуст:

Господи, Иисусе Христе, заради молитвите на Твоята пречиста Майка, преподобните и богоносни наши отци и всички светии, помилвай ни. Амин.

Православен молитвослов


© 2001—2005. Православна беседа. Части от четивата могат да се цитират при посочване на адреса на сайта (http://pravoslavie.domainbg.com). Цялостното преиздаване на текстове в печатно тяло или в елекронен вид — само с писмено разрешение от редакцията. Абонамент за четива по електронната поща — вж. тук.