Писмо на Нейно Преподобие игумения Серафима и монастирския събор на Девическата обител „Покров на Пресвета Богородица“ относно местното църковно прославление на архиепископ Серафим (Соболев)

До Негово Преосвещенство,
Триадицкия епископ Фотий,
Предстоятел на Българската
Старостилна Православна Църква

30.ХI./13.ХII.2001 г.
Св. апостол Андрей Първозвани
София, Княжево

Ваше Преосвещенство,

В навечерието на юбилейното чествуване на 120-годишнината от рождението на духовния отец и основател на светата ни обител, приснопаметния архиепископ Серафим (Соболев), към Вас се обръща монастирският събор на девическия монастир „Покров на Пресвета Богородица“ в Княжево.

Ръководени от повелята на съвестта си и от чувството на синовен дълг, с пълно съзнание за личното си недостойнство, ние почтително Ви молим да благословите и извършите многожеланото местно прославление на нашия Авва архиепископ Серафим (Соболев) — дивен Божий служител, смирен молитвеник и прозорливец, непоклатим защитник на светото Православие. Мислим, че за неговото местно прославление са налице всички църковни условия: безукорна православна вяра, свят живот според евангелските добродетели, прослава от Бога с чудотворство, несекващо народно почитане.

Животът и заветите на архиепископ Серафим са неотделими от битието на нашата света обител. Ние вярваме, че нейното създаване, укрепване и възрастване в годините атеистичния тоталитарен режим бяха истинско чудо на владика Серафим. Неговото молитвено застъпничество особено ярко се прояви в нашия живот, когато преди 33 години не приехме въвеждането на новия богослужебен календар в поместната Българска църква — един съдбовен акт, който бе извършен по официално изказани икуменически съображения и който бе нов удар по разкъсаното още от 20-те години на миналия век литургично единство на поместните православни църкви. А всички знаем, че един от най-важните завети на архиепископ Серафим към неговите духовни чеда е да нямат нищо общо с икуменическата всеерес.

В църковната история местното прославление е било обичайна практика и е ставало с благословението на епархийския архиерей в рамките на епархията му, особено в случаите, когато става дума за църковно прославление на свят човек, подвижник или основател на монастир, намиращ се в същата епархия. Като Предстоятел на Българската Старостилна Православна Църква във Ваша власт е да постановите и извършите местното прославление на любвеобилния и саможертвен Христов пастир архиепископ Серафим — неугасващ светилник на Православието.

Църковното прославление на владика Серафим ще бъде свидетелство и потвърждение на прославата, с която Сам Бог прославя Своя верен служител в продължение на половин столетие след неговата кончина. Вярваме, че то ще бъде и изява на нашата готовност да следваме неговите духовни завети, да пазим свято вечните божествени истини на православната вяра, завещани нам от светите и богоносни отци.

Местното църковно прославление на приснопаметния архиепископ Серафим (Соболев) ще бъде също хвала и благодарение на Триединия Бог, прославян в Своите светии.

С покорност и надежда очакваме Вашето архипастирско решение.

Целуваме десницата Ви и просим светите Ви молитви.

Ваши недостойни чеда в Господа:

Игумения Серафима със сестрите


© Православна беседа